fredag 13 december 2013

Problem med ljumskarna och löpvila

Jag har dragits med sjuka ljumskar nu en tid. Men jag har fortsatt att springa eftersom det alltid blivit bättre efter uppvärmning. Men den här veckan har det bara blivit värre och jag beslöt mig för löpvila onsdag och torsdag med hopp om att det skulle gå att springa långpass idag fredag. Men jag fick nog ge mig. Jag hade mätt ut en 25 kilometer lång runda i Helsingfors (tack för tipset på runda Freja!) eftersom jag är här hela helgen men efter 2 kilometer vände jag om och haltade hem till syrrans lägenhet. Smärtan i ljumskarna blev inte bättre utan snarare värre och tårarna brände bakom ögonlocken, både av smärtan och för att jag vet vad som väntar: löpvila. 

Det skulle ha varit perfekt väder för ett långpass idag

Att bli tvungen att vila från löpningen är något av det värsta jag vet. Löpningen är ju min drog, på ett positivt sätt. Men ljumskproblem verkar vara något som kan vara svårt att få bukt med (hej doktor google!) så jag vågar inte riskera att det blir värre än så här! Borde antagligen ha tagit den här löpvilan för någon vecka sedan redan men det är svårt när löpmotivationen är hög! Är antagligen lite för envis för mitt eget bästa ibland. 

Jag har haft problem med ljumskarna tidigare också, det verkar ha ett samband med att det blir snö och is på vägarna. Tidigare har det alltid hjälpt med stretchning men det gör det inte nu. Eller det blir bättre för en liten stund men sen är det likadant igen. Så om någon har tips eller erfarenheter av rehab för ljumskarna så är jag jätte tacksam för en kommentar i kommentatorsfältet! Har inte alls lust att bli tvungen att vila från löpningen någon längre tid. 


4 kommentarer:

 1. nå äsch så tråkigt! hoppas det räcker med vila o stretch!

  SvaraRadera
 2. Usch då! Låter lite samma som mitt problem. Jag fick ju inte dem stretchade själv heller. Så jag åkte till Åkes fyss och gym. Hän är massör, fysioterapeut och manuell ortopedisk terapeut. Han fixar :)

  SvaraRadera
 3. Hej Heidi!
  Ja, man spänner väl sig lite extra när det är halt, vilket kan ge upphov till både det ena och det andra. Ljumskarna har inte hört till mina svaga punkter, men de gånger jag har fått ont i dem, har jag fått dem i skick direkt med följande metod:

  Jag brukar ligga på rygg eller sitta med benen på en fotpall och pressa benen neråt sådär lite lätt/halvhårt. Flera gånger efter varandra och vid behov några gånger per dag. Principen är den att då jobbar ljumskmusklernas motsatta muskler/antagonister och ljumskmusklerna slappnar av. Jag brukar slippa besvären direkt på det sättet. Men jag brukar göra det här direkt jag känt minsta stickning i ljumskarna. Du som redan haft besväret en tid måste antagligen hålla på en tid. Lycka till! Hoppas verkligen att du snart är i löpskick. Kaikki paitsi juokseminen on turhaa! :) Jag önskar dig verkligen inte en jul utan löpning!

  Rune Paro

  SvaraRadera
 4. Jag måste tillägga att det "träffar" bäst om man pressar ned hälarna, men benen skall vara raka. Värme(vete)dynor tycker jag nog är till nytta vid diverse muskelåkommor också. Enkelt och billigt. Jag önskar dig en snabb rehabilitering. Den underlättas väl lite av att halkan försvinner nu också.

  Rune Paro

  SvaraRadera