lördag 1 februari 2014

Skofunderingar

Fick frågan "vilka är dina favoritskor?" och tänkte att frågan skulle få ett helt eget inlägg. Som löpare är ju skorna egentligen det viktigaste redskapet och jag är av den åsikten att man genom att hitta de rätta skorna kan undvika skador. 

Skulle jag svara spontant på frågan om favoritskor så skulle jag svara Adidas Adizero Adios! I dessa skor har jag sprungit många, många pass och jag älskar passformen och hur lätta de här skorna är! Men tyvärr så kan de ha varit en bidragande orsak till mina skadeproblem...
Detta är nämligen helt neutrala skor och jag borde egentligen ha pronationsstöd eftersom jag pronerar riktigt ordentligt och är plattfotad. Detta har jag vetat länge men ändå sprungit i neutrala skor eftersom jag vill stärka upp musklerna i fötterna. 

Men efter höstens problem så har jag fått kompromissa lite och ge fötterna (och därmed resten av kroppen) åtminstone lite stöd så just nu springer jag i Asics Gel-Ds Trainer 18 som har lite pronationsstöd men ändå är en lätt sko. Jag har blivit så van vid lätta skor att jag inte skulle kunna tänka mig att springa i tyngre skor mera. 


Trivs med löpkänslan i denna sko och jag måste faktiskt medge att pronationsstödet känns bra åt insidan på mina fötter. Det har jag aldrig tyckt tidigare utan alltid trivts bäst i neutrala skor. 

Så svaret på frågan är alltså Adios.. Men den skon kommer nu att vara min tävlingsko (och kanske fungera som intervallsko) men längre distanser tänker jag springa i Ds Trainern. Det viktigaste är ju ändå att fötterna och benen mår bra.


På gymmet, under terrängpass och ibland på korta pass på asfalt åker barfotaskorna Merrell Pace Glove på.

Vilka skor springer du helst i?

16 kommentarer:

 1. Jag har också överpronation vilket kan ha bidragit till mina problem. Jag har varit nöjd med Asics Gel Kayano (19). Den känns rätt klumpig först men lätt för att vara så stabil. Perfekt för långpass! Den nya (kayano20) är ännu lättare, tänker nog skaffa den! en kille i sportaffären rekommenderade den som träningssko o gel ds-trainern som intervall-o tävlingssko :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. exakt så skulle jag nog också ha rekommenderat när jag själv jobbade i sportbutik. :) Men Kayano känns för stort steg när jag är så van med riktigt lätta skor.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Jo, säkert känns de tunga i början, men man vänjer sig :) speciellt för långpass är de att rekommendera, de har ju både dämpning o stöd så perfekt när man börjar bli trött.
   Har du skilda skor för långpass o snabbare pass?

   Radera
  4. Jo jag har nog alltid haft lättare skor till snabbare pass och mer dämpade skor till distans- och långpass. Det var bara 2012 som jag alltid ville lägga på adiosen oavsett pass :D

   Radera
 2. Jag har lite samma 'fel'.. jag är ingrodd i Trainers sedan Trainer 9.. blir nästan illamående av tanken på tyngre skor :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker man ska köra på de skor man trivs i så länge man hålls hel! :)

   Radera
 3. Jag springer helst i mina "soffor", d.v.s. ett par Asics Gel-Nimbus 14. Jag är helt du med såväl tyngden på skon som dämpningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att du har hittat ett par skor du trivs i! Jag har också haft ett par Nimbus men de var för breda för min fötter.

   Radera
 4. Nu började jag fundera på en sak, jag har också Asics gel-DS trainer 18, och vad jag vet har jag inte något pronationsfel (har dock aldrig varit och kollat upp heller... ) men kan det vara dåligt att ha skor med stöd om man inte har problem? :) För övrigt tycker jag det är de bekvämaste löpskorna jag någonsin haft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du behöver nog inte oroa dig så länge det är skor med så lite pronationsstöd som ds trainern har! Både de som inte pronerar och de som pronerar brukar använda den! :)

   Radera
  2. Okej, vad bra :D Jag har varit så nöjd med dem, så jag tänkte nästan köra på samma nästa gång jag behöver nya skor.

   Radera
 5. Jag älskar också mina adizeon adios, men springer bara intervaller, fart länkar med och tävlingar med dem. Annars springer jag med adizero boston eller NB 890. Jag har helt neutralt steg så de passar alla mig bra. Sprang många år me Asics DS Trainer, men tycker att de blivit aldeles för klumppiga och tunga nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En till som älskar adiosen, kul! :) Jag har också ett par boston i hyllan men det är något med dem som inte riktigt passar mina fötter..

   Radera
 6. Heidi, vad har adiosen för drop ?
  Provade new balance minimus zero i helgen. tror de blir nästa.

  SvaraRadera