lördag 4 juli 2015

Racerapport från sommarens första triathlon

Idag var det äntligen dags för min första triathlontävling! För fem år sedan körde jag faktiskt två motionstriathlon också men de loppen minns jag knappt så det här känns som första!

Alajärven triathlon (200m-21.5km-5km) 

Uppladdning:
Eftersom det här var en uppvärmningstävling inför Joroinen och en kort tävling så laddad jag inte upp något sätt egentligen. Tränade som vanligt och åt som vanligt. Igår simmade jag ett sista pass tillsammans med Eva och fick värdefulla tips inför dagens tävling och inför Joroinen. På kvällen hade vi middag med jobbet och det var väl kanske inte världens bästa idé med tanke på tävlingen men jag ville inte missa en fin kväll med mina kollegor. Höll mig borta från vinglaset och gick hem i något sånär ordentlig tid så jag åtminstone fick 6 h sömn. 

Egentligen skulle Cessi komma med och tävla också men så blev hon förkyld typiskt nog. Som tur kom sambon med istället som sällskap på bilresan och som peppare under tävlingen. Även om det här inte var någon viktig tävling så fladdrade nog fjärilarna i magen hela kvällen igår och hela morgonen idag! Ville så gärna komma hem med bra feelis så att det känns tryggare att åka till Joroinen om två veckor. 

Simningen:
Efter en kort tävlingsinfo var det dags för start. Simningen skulle egentligen vara 400m men eftersom det var ganska kallt i vattnet och många med utan våtdräkt så kortade de av simningen till 200m. Jag skulle gärna ha simmat längre så det var lite synd.

Beslutade mig för att ha våtdräkt på även om simningen var kort eftersom jag ville öva inför nästa tävling och öva på att få bort dräkten snabbt. 


Vi startade i vattnet och jag hann provsimma lite också innan start. Det var mycket sjöogräs i vattnet och grumligt vatten så jag såg inte mycket genom mina simglasögon. 

Starten blev lite kaotisk och jag hamnade bakom en bröstsimmare och fick en ordentlig spark på revbenen direkt. Resten av simningen blev också ganska yr, jag var osäker på om jag simmade rätt (flera sa samma sak efter loppet) och jag slösade onödiga sekunder på att titta mig runt. Hursomhelst så gick 200m väldigt snabbt och sedan var det bara att springa upp ur vattnet och hitta egen cykel. Vet inga exakta tider ännu men Robbe tog tid på simningen och den gick på dryga 4 minuter för min del.

Cyklingen:
Mitt första byte tog onödigt länge. Kämpade med våtdräkten och var allmänt råddig. Till Joroinen ska jag ha en klar plan på i vilken ordning jag ska byta om!

Upp på cykeln och iväg. Fick in en fin känsla på cykeln direkt och njöt verkligen där och då. Varje tramptag kändes lätt och jag visste att jag låg ganska bra till bland damerna. Åt en gel och drack nu och då. Älskade cyklingen idag. 

Efter vad som kändes alltför kort kom jag in mot växlingsområdet igen och började förbereda mig inför löpningen. Cykelbanan var 21,5 kilometer lång och de som skulle den längre varianten (43km) svängde av till vänster och jag borde ha svängt mot höger. Men av någon anledning svängde jag också åt vänster och fortsatte. Vet absolut inte vad som hände och varför jag inte fattade tidigare att ja kört fel...
Först efter 1,5 kilometer insåg jag att jag var på väg åt fel håll och fick lov att svänga om. Det är sällan jag svär men här kom det nog alla fula ord som jag kan. 

Cyklade allt vad jag orkade tillbaka och var så sur! Sur på mig själv för att jag klantat mig och tappat flera värdefulla minuter. Cyklade ju 3 kilometer längre än alla andra i min klass och det kommer nog att gräma mig länge!!
Såg mamma, pappa och Robbe vid växlingsområdet och ropade att jag cyklade fel. Fick veta att jag ändå var tredje dam ännu och att hon som var före mig inte var så långt före. 

Löpningen:
Bytte snabbt om till löpskor och sprang iväg. Hann rätt snabbt om damen som låg före och kunde springa om vilket var skönt för huvudet även om jag egentligen inte gått inför pallplacering i den här tävlingen. Mitt pulsband hade lossnat under cyklingen och jag kämpade en god stund med att få fast det igen innan jag gav upp och sprang med det i handen istället. 

Löprutten var underbart fin och precis som under cyklingen så njöt jag verkligen av att tävla! Benen kändes pigga och inte alls sega efter cyklingen. Lite stressad kände jag mig ännu över att jag cyklade fel och det kändes som om lite väl mycket energi gick åt till att tänka på det. 

Målgång:
Gick i mål på 1h17min och som andra dam. Bara en minut efter första dam men ändå galet nöjd med tanke på felkörningen och mitt långa byte från simningen. Hade så bra feelis under hela loppet och fick med mig många bra erfarenheter inför Joroinen! 

Prisutdelning


Bästaste sambon och jag

Brorsan tävlade också och också han blev andra i sin klass så det var en bra dag för oss Granholmare! Dessutom var det så skönt att ha både mamma och pappa på plats som hejarklack!  Guld värt och det blev en fin triathlon- och tävlingsdag! 
1 kommentar: