onsdag 27 augusti 2014

Ny gps-klocka?

Det är dags för mig att uppdatera min gps-klocka. Har länge tänkt tanken att köpa en ny eftersom det finns vissa funktioner som jag saknar på min Garmin 210. Har tre klockfavoriter som jag har sneglat på länge redan och idag har jag spenderat morgonen åt att läsa recensioner om dessa tre. Hittade till sidan dcrainmaker.com som har väldigt utförliga utvärderingar, så utförliga att jag inte orkade läsa precis allt men fick ändå mycket hjälp. Just nu står valet mellan Garmin Forerunner 610, Garmin Forerunner 310XT eller Polar RC3 GPS. 


Alternativ 1: Garmin Forerunner 610. Jag har tyckt om utseendet på denna klocka ända sedan den kom ut på marknaden. Jag tycker att den är grymt snygg för att vara en gps-klocka! Minus med klockan är att den inte är vattentät så den funkar inte för simning och att batteritiden bara är 8 timmar. Eftersom jag har tänkt mig triathlonträning och -tävlingar i framtiden så är detta två ganska så stora minus. Klockan har touchskärm och den har jag också varit tveksam till men hittills har jag hittat mest positiva kommentarer om touchskärmen.

DC Rainmaker utvärdering av 610:an här.


Mitt andra Garmin alternativ är Garmin Forerunner 310XT. Den här klockan är en multisportklocka vilket innebär att man kan växla mellan löpning, cykling och simning. Den är också vattentät så man kan ha den när man simmar vilket är ett stort plus. Dock mäter den inte distansen eller pulsen korrekt i vattnet men det är ändå en fördel att man kan ha med den när man simmar. Ett plus är också att utlovade batteritid är 20 timmar och längre än så kommer jag nog aldrig att träna/tävla. Just nu är det enda minuset enligt mig att den är så stor och ful...

DC Rainmaker utvärdering av 310XT:an här.


Alternativ 3: Polar RC3 GPS. Min första pulsklocka var en Polar och jag tycker att Polar gör klockor som är väldigt lätta att använda. Plus att de är lite billigare än Garmins modeller. Men då igen så är denna inte vattentät och jag är rädd att jag kommer att börja störa mig på det så jag vet inte om det är värt att snåla nu och sedan vara sugen på en ny klocka inom en snar framtid. 

DC Rainmakers utvärdering av klockan här.


Just nu lutar jag åt alternativ nr.2, alltså 310XT, men om någon av er läsare har erfarenhet av någon av dessa klockor som jag välar mellan så får ni väldigt gärna lämna en kommentar och hjälpa mig i valet!

19 kommentarer:

 1. Jag har Garmin FR 610. Mycket bra klocka MEN efter 2 års flitigt användande lossnade remmen :/ Den sitter fast med två "metallkrokar" så har fått tejpa den med silvertejp. Det håller si sådär. Speciellt under svettigare rundor brukar remmen falla av... Därför kan jag tyvärr inte rekommendera den pga låg hållbarhet (min träningskompis har samma modell och samma problem efter ca 1½ års flitigt användande).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren Heidi. Jag tror inte att det blir 610:an för mig!

   Radera
 2. Jag har Polar RC3 GPS är nöjd, riktigt nöjd, MEN då är det det minus för ej vattentät ifall du nu ska kunna använda den för triathlon syfte

  SvaraRadera
 3. Har du kollat in Suuntos Ambit modeller? Jag har en Ambit 2S som klarar multisport.
  Har kommit en Ambit3 nu som även klarar av pulsmätning under simningen. Det klarar inte Ambit2.

  /Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä jag ha helt hoppa över Suunto. Vet inte varför men jag vill helt enkelt inte ha en Suunto :D

   Radera
  2. Jag hade samma inställning som dig, ville absolut inte ha en Suunto. Efter mycket om och men (och bristande alternativ) köpte jag en Suunto Ambit 2S och är efter ett års flitig användning störtförtjust!! Säker och tillförlitlig klocka, snygg, lättanvänd, bra batteritid, bra GPS, kan användas till multisport och är så klart vattentät. Om du har möjlighet så prova fingra på en Suunto ändå, man kan alltid ändra sig ;)

   Radera
 4. Jag röstar på en vattentät, absolut. Men inte den du har där ovan! Jag tänkte också på suuntos modeller. De är snygga så du kan använda klockan hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför int 310XT? Vill inte ha en Suunto...

   Radera
 5. Jag ska ju också byta här vilket år som helst ;) Mina alternativ är Garmin 310XT, Garmin 910XT och Suunto Ambit 2S (eller 3:an som kommer ut nu). Är lite tveksam att byta märke, för jag har varit SÅ nöjd med 305:an. Blir kanske en 310XT för att den är så lika 305:an. 610:an går förstås bort p.g.a. batteritiden för mig och Polars modeller p.g.a. att pulsmätningen inte fungerar på min kropp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sku int heller vill byt märke!

   Radera
 6. Jag har själv en 610:a som funkade rätt bra i ett par år, sedan gav den upp helt och hållet. Klockan åkte in på service och kom tillbaka som helt splitterny. Så åtminstone servicen kan man inte klaga på :) Men lite software problem har den ju, eller Garmin överlag. Klockan hittar satelliter fint de första veckorna men blir långsammare och långsammare ju längre tid man använt den. Reset-knappen i aktivt bruk bara. Men funktionerna är det inget fel på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min 210:a blir långsam om jag inte tömmer den med jämna mellanrum men så länge jag kommer ihåg att göra det så hittar den satelliterna lika snabbt nu som för 3 år sen då jag köpte den :)

   Radera
 7. Har du kikat på polars nya 800 eller garmins nya fenix2? Snygga klockor som uppfyller dina krav + att de kan användas som armbandsklocka. I övrigt använder jag garmins 310xt och har haft den i snart 4 år och är faktiskt nöjd med den. Batteritiden håller vad den lovar ännu, är parktiskt och funktionell, men ful.....inget man går med på vardagarna...Ett stort minus är om man vill flytta sin träningsdagbok på nätet till ett annat forum eller backuppa den så är det ett helsikes jobb. Vet inte hur det är nu då de uppdaterat gränsnittet på träningsdagboken på nätet.

  Hälsn Malaxpojkan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Malaxpojkan! Kul att du är här än! :) Polars nya har jag kikat på men den är i överkanten på min budget... Ska kolla garmins nya :)

   Radera
 8. Jag är nöjd med min Garmin själv, men TomTom är ju rätt snygg. För nog är ju utseendet viktigt.. eller? ;)
  http://www.tomtom.com/en_us/products/your-sports/tomtom-multi-sport-cardio-gps-watch/black/index.jsp

  SvaraRadera
 9. Jag valde mellan Garmin 610 och Suunto Ambit2. Konstaterade snabbt att på en smal handled så satt inte Garmin klockan alls bra. Det gjorde däremot Ambit2. :)

  Suunto får du också konfigurera vilka aktiviteter du vill ska synas i klockan och du kan själv ladda ner färdiga träningsappar för den.

  Från Polar till Suunto - > Jag är mer än nöjd!

  SvaraRadera
 10. Hej!

  Till att börja med, tack för en intressant blogg :)

  Jag hade en Garmin 610 och den funkade helt ok, när den fungerade. På garantiservice åkte den 3 gånger och två gånger fick jag en ny tillbaks. Jag övergick sedan till en Ambit2 och den är jag nöjd med.

  Ambit är nog en bättre och mångsidigare klocka än garminen. Enda egentligen minuset med suunto är att deras web-site är bedrövlig jämfört med garmin (eller sportstracker, eller...)

  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Peter, kul att du är här :) Ska kika på en Suunto nu när så många har rekommenderat den :)

   Radera
 11. Jag har en Suunto Ambit2 S själv som jag är helt nöjd med:) den funkar lika bra på land som i vattnet!

  SvaraRadera